Kino Lumiére pripravilo projekt €urópske filmy za €uro

04.07.2013 Bratislava

Bratislava 4. júla (TASR) - Projekt €urópske filmy za €uro pripravilo pre svojich návštevníkov na prázdninové mesiace bratislavské Kino Lumiére. Letný výber prináša 40 známych európskych filmov za výhodnú cenu. "Ide o diela známych režisérov, diela ocenené na prestížnych medzinárodných festivaloch a snímky, ktoré sa tešia diváckemu záujmu," TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Do kolekcie sa dostali napríklad Bohémsky život od Akiho Kaurismäkiho, Dom obesenca Emira Kusturicu, ďalej snímky Manderlay, Antikrist a Melancholia od Lars von Triera alebo Biela stuha a Láska od Michaela Hanekeho. "Bude sa premietať aj životopisný hudobný film Control Antona Corbijna, komédie Adamove jablká Andersa Thomasa Jensena a Anjelsky podiel Kena Loacha alebo aj sociálna dráma Fish Tank, ktorú nakrútila britská režisérka Andrea Arnold," doplnila.

V letnom výbere nechýba Hanba Steva McQueena s vynikajúcim Michaelom Fassbenderom a dve komédie, ktoré majú práva na premietanie na Slovensku len do konca leta - Čierna mačka, biely kocúr Emira Kusturicu a Keď sa muž vracia domov Thomasa Vinterberga. V projekte je aj slovenský zástupca, dokument Petra Kerekesa 66 sezón o starej košickej plavárni, ktorý rámcujú obrazové spomienky režiséra na svojho starého otca a nostalgické rozprávanie jeho starej mamy.

Domáce tituly majú v kine svoj priestor pravidelne každý mesiac. V nadväznosti na júnovú prehliadku slovenských filmov, z ktorých členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vyberali slovenského kandidáta na Európsku filmovú cenu, udeľovanú Európskou filmovou akadémiou (EFA), kino SFÚ premietne hraný film Môj pes Killer Miry Fornay a dokument Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, ktoré akademici vybrali ako slovenských kandidátov. Zo slovenských titulov v júli premietne aj štyri filmy zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. V utorok 9. júla o 19.30 hodine počas slávnostného otvorenia zdigitalizovanej kinosály K1 v kine SFÚ uvedú za osobnej účasti režiséra Petra Solana film Kým sa skončí táto noc (1965). "Premietať sa bude z digitálne reštaurovanej kópie z DCP nosiča v slovenskej premiére po jeho slávnostnom uvedení na MFF Karlove Vary, kde mal svetovú premiéru," dodala Simona Nôtová.
 

Vyberte región